今日早餐

分享正面,鼓勵性,觸動人心, 發人心省嘅好文章,給大家支持加油.

版主: 小魔女

Re: 今日早餐

文章栗子媽媽 » 04 12月 2017 14:19

adele 寫:盡過力,就是給自己做了個交代

支持你呀!
係,我真係已盡力,對自己有交代了。
希望到你女時,你唔使好似我咁徬徨。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章栗子媽媽 » 04 12月 2017 14:20

heffalumpiglet 寫:最緊要自己做咗無悔無憾,我當時都係怕咗大量跨境童,所以唔會揀天水圍、元朗、屯門,唔好諗住報私校或直資咪得囉,天水圍李宗德小學,去面試一半係跨境童,大把強國人都寧願比錢落嚟爭學位。

加油呀!
無錯,我老公一聽到李宗德啟信呢啲學校嘅位置,佢即刻話唔會報,話太多大陸人
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

文章adele » 04 12月 2017 17:19

我都唔知下年要點做,見步行步。
頭像
adele

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,585

叉燒飽組

文章淘氣雙子座 » 04 12月 2017 17:46

有得揀當然想揀間好學校
好的學校一定同普通學校唔同
盡力就無悔了
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,679

鮮蝦腐皮卷組

文章栗子媽媽 » 04 12月 2017 18:01

淘氣雙子座 寫:有得揀當然想揀間好學校
好的學校一定同普通學校唔同
盡力就無悔了
無錯,人哋點解咁多人爭入,一定有原因,所以好怕啲人成日一再強調間間學校都一樣。
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章栗子媽媽 » 04 12月 2017 18:14

adele 寫:我都唔知下年要點做,見步行步。
我小小嘅心得,如果想考直資私校就真係要開始操吓佢,同埋如果真係好想入直私不妨報多幾間。

津校就一定要去聽講座,了解吓校風師資等再揀,始終津校大抽獎,收咩學生唔到佢哋控制,所以要著重睇校風師資如何。
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章heffalumpiglet » 04 12月 2017 19:24

栗子媽媽 寫:無錯,人哋點解咁多人爭入,一定有原因,所以好怕啲人成日一再強調間間學校都一樣。
根本唔會一樣,祇有自己最清楚個仔嘅能力,我仔而家果間我真係超滿意,老師團隊好好,家長有愛心,小朋友又乖巧,比錢都揾唔到嘅好學校。
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章adele » 05 12月 2017 10:13

栗子媽媽 寫:我小小嘅心得,如果想考直資私校就真係要開始操吓佢,同埋如果真係好想入直私不妨報多幾間。

津校就一定要去聽講座,了解吓校風師資等再揀,始終津校大抽獎,收咩學生唔到佢哋控制,所以要著重睇校風師資如何。

阿女而家果間係私校黎,如果上到,我真係乜學校都唔會再去 in, 不過都會係未有結果前交下表,買個保障。
本來有D想試下姨甥女果間,但我見佢好似好多功課,好深咁,我只怕自己應付不了,始終佢果D學校要父母落好多心機心血先可以

你會唔會試下去多幾次交資料?好既學校,會睇埋你有幾多誠意。
頭像
adele

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,585

叉燒飽組

文章栗子媽媽 » 05 12月 2017 14:19

adele 寫:
阿女而家果間係私校黎,如果上到,我真係乜學校都唔會再去 in, 不過都會係未有結果前交下表,買個保障。
本來有D想試下姨甥女果間,但我見佢好似好多功課,好深咁,我只怕自己應付不了,始終佢果D學校要父母落好多心機心血先可以

阿女有聯繫小學,正呀,中學呢?

老實講,寫求位信都算喇,仲要諗盡辦法務求可以親身送俾校長以顯示誠意呢個做法我覺得唔係幾好,搞到啲家長好似要各出奇謀去乞求校長,呢種感覺唔多好,我覺得教育唔應該係咁樣,呢個風氣所以我都同老公講明,只做一次,要做你自己去做
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章栗子媽媽 » 05 12月 2017 14:20

adele 寫:

阿女有聯繫小學,正呀,中學呢?

老實講,寫求位信都算喇,仲要諗盡辦法務求可以親身送俾校長以顯示誠意呢個做法我覺得唔係幾好,搞到啲家長好似要各出奇謀去乞求校長,呢種感覺唔多好,我覺得教育唔應該係咁樣,呢個風氣所以我都同老公講明,只做一次,要做你自己去做
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

上一頁下一頁

回到 心靈加油站