衢生一點,可以嗎?

入來呻又可入來讃

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

衢生一點,可以嗎?

文章adele » 07 9月 2017 09:54

上一個工人,清貓砂盆後要洗,佢係隊上廚房 sink 度洗,大佬呀,煮食架!
叫左佢去浴缸洗,洗完洗返乾淨個浴缸。

今次呢個,佢係洗手間洗,OK丫
咁隻貓老喇,經常失手係地下尿左都唔知,有時入完砂盆出返黎會痴左D砂落地
我已經叫佢用759果隻濕紙巾抹,雖然係浪費D,但至少唔洗洗

呢幾日我都見洗手間 sink 個去水格篩有砂,,之後我尋日係cam睇到佢係用一條抹地毛巾仔抹完D尿同地下D砂去洗手間度洗
今朝,我見到阿女支牙膏隔離、sink水喉位上面同洗手盆個篩都係濕左既砂,我真係一起身就想爆佢  cicibang"

我話阿女洗面巾有時會放係洗手盆,有時牙刷唔小心跌係洗手盆,而你就係洗手盆洗到周圍都係,我話已經唔係第一次,我清左幾次架喇,可唔可以乾淨D?!我叫左你用濕紙巾,無就去買 (當時仲有半包) ,唔洗同我慳呢D!!!!

妖!!!

叫佢每日用吸塵機吸下,一個星期都無吸一次!

等我買另一個方便D既,你日頭唔用呀,咁我就要你日日洗完碗吸塵,我要睇住你吸。
頭像
adele

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,586

叉燒飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 衢生一點,可以嗎?

文章heffalumpiglet » 07 9月 2017 13:24

其實貓砂好多菌,妳要幫佢洗腦咁洗。。。佢地最識就係偷懶做少d就最好,敢問佢地係咪願意出少d糧呢?
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章淘氣雙子座 » 07 9月 2017 14:07

聽到都覺勞氣.其實用濕巾,用完掉就得,又不用洗.看來要幫佢洗腦先得
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,684

鮮蝦腐皮卷組

文章blue » 07 9月 2017 19:05

佢地的邏輯好奇怪。。。。。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

15,716

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 07 9月 2017 20:07

我家3隻貓。一痾完尿屎。我就畢走。除非冇人響家。3隻貓。2個貓砂盤。仲要定期清洗貓砂盤同換晒貓砂。
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

文章adele » 08 9月 2017 09:23

師太 寫:我家3隻貓。一痾完尿屎。我就畢走。除非冇人響家。3隻貓。2個貓砂盤。仲要定期清洗貓砂盤同換晒貓砂。

我養貓廿幾年,呢D我好清楚,唔清楚既係工人。。。
頭像
adele

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,586

叉燒飽組

文章adele » 08 9月 2017 09:26

今朝佢同我講無錢買餸喇。

我話"下,我星期一比左五百蚊你喎!有兩晚無係屋企食飯,阿女都有兩日跟左爸爸出去無係屋企食lunch,點可能洗哂五舊?"
佢話:有單呀

我就逐張睇,但我無計數
我話呢個生果 $10係乜?佢話買橙
買左魚三十幾蚊、買左菜、廁紙等等。。

我話你要睇緊D錢,無可能一個星期五日要用六百。(重點係兩日無係屋企食飯)
頭像
adele

Sponsor (1)

8,586

叉燒飽組

文章i m not 33b » 08 9月 2017 09:44

adele 寫:今朝佢同我講無錢買餸喇。

我話"下,我星期一比左五百蚊你喎!有兩晚無係屋企食飯,阿女都有兩日跟左爸爸出去無係屋企食lunch,點可能洗哂五舊?"
佢話:有單呀

我就逐張睇,但我無計數
我話呢個生果 $10係乜?佢話買橙
買左魚三十幾蚊、買左菜、廁紙等等。。

我話你要睇緊D錢,無可能一個星期五日要用六百。(重點係兩日無係屋企食飯)

咁你應該要今晚坐低同佢計清條數, 唔好俾佢覺得佢可以騙你錢。
有得一次, 下次再做架啦!

就算最後你條數岩, 你都要計!
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

文章adele » 08 9月 2017 09:48

i m not 33b 寫:
咁你應該要今晚坐低同佢計清條數, 唔好俾佢覺得佢可以騙你錢。
有得一次, 下次再做架啦!

就算最後你條數岩, 你都要計!

最憎佢次次我要出門口返工前問我拎錢,係次次都係,我話過一次
又係咁
頭像
adele

Sponsor (1)

8,586

叉燒飽組

文章i m not 33b » 08 9月 2017 09:49

adele 寫:
最憎佢次次我要出門口返工前問我拎錢,係次次都係,我話過一次
又係咁

有時我覺得我阿媽好惡, 但係呢D野, 佢好FIRM. 好兇咁話佢.果D小古惑會不知不覺間被默默咁移除。
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

下一頁

回到 工人姐姐