大阪環球影城 (usj) - harry porter

版主: 小魔女

大阪環球影城 (usj) - harry porter

文章blue » 19 12月 2014 22:26

除非你係hp 瘋狂 fans,非去潮拜不可,同埋唔介意勁排隊,否則我建議唔好去。

話說我係星期一(15/12)入usj, 原以為避開左星期六日及紅日的高峰期,點知原來我實在太天真,低估左日本人及其他遊客的熱情。 當日 9:40am 到(10am開場),一出地鐵已經見到好大批的人潮衝去usj (唔係誇張,真係有好多遊客係出閘後跑入場的). 去到門口,當日全部pass 已賣完。 orz

不過因為開左好多counter, 排左10分鐘左右就買到飛。 之後都好順利10分鐘內入到去。

因為我地買唔到pass, 所以只可以一開始即去hp 對面的中央廣場取調理票。 因為hp 長期好多人,為左分散人潮,張調理票會注明你可以入去hp的時間 (一般係一小時的time slot). 如果攞左調理票而又錯過左入hp 的時間,必須再排隊再取調理票 (yes, 要又排隊的)。 不過就算你手上有票,仍要排隊入場的. 我10:15前到中央廣場取調理票,有3個時段比我揀,當時最早已經係11:40-12:40. 我果日12:45先到, 都比我入,因為12:40條龍都未清晒, 果度只規定入去的時間, 你想停留幾耐都得。

如果你手上有pass 5 or pass 7, 你係唔需要取調理票的, 直接係hp 門口show pass 就入得。

以下係我怕miss, 12:40再取多一張調理票。 個樣係咁的,如果幾個人去只派一個代表,張票會注明你地幾位可以係果段時間入去hp
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 blue 於 19 12月 2014 22:50 編輯,總共編輯了 1 次。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

15,714

鵝肝蝦餃組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 大阪環球影城 (usj) - harry porter

文章blue » 19 12月 2014 22:41

12:45入到去人頭擁擁, 好多人係門口的森林跑住入去。 去到門口,基本上水洩不通,因為人人都塞係門口個閘及火車頭影相。 當你踏入去,其實係排隊的開始。 全部的手信店,小食車都係長長的人龍,起碼排30分鐘以上。 就算比你迫到入去手信店,基本上都係肩貼肩咁慢行,當你買完又要排長龍比錢, 可能又最少2-30分鐘。 我入到去,最受歡迎的禁忌之旅的排隊時間為約250分鐘, 所以有買pass 係好重要,pass可以用錢買排隊時間,我冇pass, 放棄左e個。 另一個鷹馬的roller coaster, 排左90分鐘,排到腳斷,只係玩左3-5分鐘。 本來想睇其他野同影相,不過實左太多人,同排隊排到好辛苦,結果我兜左30分鐘左右,叫行完一圈就走人,去其他部份。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 blue 於 19 12月 2014 23:38 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)

15,714

鵝肝蝦餃組

Re: 大阪環球影城 (usj) - harry porter

文章adele » 19 12月 2014 22:53

我都無乜耐性,要排咁耐好痛苦
頭像
adele

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,584

叉燒飽組

文章blue » 19 12月 2014 23:01

小tips:
1. 我建議可在香港買定入場劵及pass, 未必有discount, 但起碼一定有pass係手。

2. 如果想玩盡心水遊戲, 請提早到場。 因為網上好多去過的人都話, 如果一開始人多,樂園係會提早開場。 我當日9:40到已經開左場。

3. 有pass係非常非常重要,唔好慳 e d錢,除非你只想參觀,影相而唔玩遊戲。一入場,門口的另一個受歡迎的好刺激的過山車,一開始已經話排隊時間為120分鐘。

4. 門口唔需要查手袋,所以如果有需要,或者慳少少,可以帶食物同飲品。(張票連pass 巧貴噢)

5. 日本媽媽同小朋友排隊玩遊戲係會泊好架bb 車先去排,好多一排40分鐘,標準排60分鐘亦好普通, 如果帶細b 或3-4歲的,hip chair 我估會幫到手,否則抱到手斷都未玩到。

加多一點,, 如果想係hp 影相,因為張相一定會有太多路人甲乙丙丁,要係張相突顯你係主角,要著得鮮明d. 如果黑白灰藍,除非影大頭,否則我估你好難係張相認番自己。
最後由 blue 於 19 12月 2014 23:42 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
blue

15,714

鵝肝蝦餃組

文章blue » 19 12月 2014 23:16

adele 寫:我都無乜耐性,要排咁耐好痛苦

我都冇耐性,排30分鐘已經係我極限,所以好痛苦,幾百元張飛,冇理由唔玩多幾樣。

我地係hp停留4小時, 實際只玩左1個 game +去左睇點揀魔法杖(排50分鐘),加上快行30分鐘遊整個hp部分。 因為太長waiting time (over 4 hrs) 而冇得玩禁忌森林之旅,我地本來想walk along 個城堡但又要排60分鐘, 我放棄左。
最後由 blue 於 19 12月 2014 23:28 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
blue

15,714

鵝肝蝦餃組

文章i m not 33b » 19 12月 2014 23:18

pass可以唔駛排?

(不過我一世都唔被去日本架啦,問黎傷心。佢唔俾!)
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

文章blue » 19 12月 2014 23:20

shannnb 寫:pass可以唔駛排?

有pass唔係唔洗排,只係排很快,可能排10分鐘左右
頭像
blue

15,714

鵝肝蝦餃組

文章blue » 19 12月 2014 23:21

shannnb 寫:pass可以唔駛排?

飛起佢, 同其他女性朋友去
頭像
blue

15,714

鵝肝蝦餃組

文章i m not 33b » 19 12月 2014 23:22

luv-em 寫:飛起佢, 同其他女性朋友去
唔得架。。
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

文章i m not 33b » 19 12月 2014 23:23

luv-em 寫:有pass唔係唔洗排,只係排很快,可能排10分鐘左右
分別係幾錢?
頭像
i m not 33b

24,741

鵝肝蝦餃組

下一頁

回到 嘆世界