可否告訴我

健康之談

版主: 小魔女

可否告訴我

文章BNP » 12 4月 2016 06:51

女生手術後,食什麼進補呢?最好還告訴我如果煑同清楚分量細節。

我會好好照顧她,對不起,我的錯
頭像
BNP

xmas4 (1)

大飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 可否告訴我

文章程大嫂 » 12 4月 2016 07:41

當年我奶奶隔天會燉鮑魚響螺花膠瘦肉湯比我飲。 每餐都咸雞飯。 乾淨左就食 d 薑醋。

知足常樂
頭像
程大嫂

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

春卷組

文章BNP » 12 4月 2016 07:44

程大嫂 寫:當年我奶奶隔天會燉鮑魚響螺花膠瘦肉湯比我飲。 每餐都咸雞飯。 乾淨左就食 d 薑醋。

知足常樂

可以教我嗎?
頭像
BNP

xmas4 (1)

大飽組

文章i m not 33b » 12 4月 2016 07:55

Copy

坐月飲食表以一共四十朝為期,共分休養期、進補期、大補期及滋補期。

.餸菜均以少鹽、紅糖(或白糖)、麻油、適量黑糯米酒等來調味,以烚、蒸及炆煮來

烹調,不宜太味濃及油膩。而湯品以隔水清燉及煲來烹調。

.肉類以瘦肉、少肥油豬展肉、魚肉、雞柳肉或雞胸肉為主,而原雞隻或冰鮮雞食用

前必須先去皮、去肥膏、去頭尾及去清內臟(烏雞則不須去皮)

.飯類可以糯米、紅米、糙米來代替白米;另亦可進食通粉、米粉、面線等。

.燉品湯水在日間進食較易吸收,而養生甜品則在夜間進食效果會更好。

.飲品主要以代茶為主較好,能較易被腸胃吸收有關調理身子的功效。而水份、熱奶

或熱豆漿亦都可以飲,勿一次過飲太多避免腸胃下垂,以適可而止為佳。

.產後一星期不太適宜進食水果,如真的想吃的話,可選擇木瓜、提子。

.各湯水甜品等可自行加入雪蛤膏、沙參、淮山、玉竹、花膠等滋陰潤燥的材料。

.而當歸、鹿茸、人參、鹿尾羓等呢類補品均須過四十朝後進食會較好,開刀媽咪則

再延遲至產後二個月進食較佳。進食次數亦不宜太密,一個月吃一至兩次就足夠。

.坐月期間最好以少吃多餐,一日五至六餐最適宜。

.十二朝前最緊要清淡,餸菜可配以黑木耳(白背黑木耳功效最好,而普通木耳尚可)

同煮,能幫助排清惡露,但不可過量。

.煮食時須注意均衡營養的吸收,最好能做到青、紅、黃、白、黑五色蔬果均俱全。

開刀生產的媽咪須額外注意:—
1. 最好過二十朝後才開始進補,慢慢增加行血壯血食物的數量,例如:紅棗、薑、

黨參、薑醋等。
2. 薑茸炒飯最好過二十朝後才開始進食
3. 大補期內既牛肉全以豬肉替代
4. 十二朝前可以清燉雞湯來補身,可以陳皮代替薑片;另不應飲用生魚湯,以免肉芽
增生。

從我心裡送出
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

文章blue » 12 4月 2016 07:59

有冇相熟的陪月姨姨?
果d姨姨識安排飲食,不過好的好早full.
I am what I am, simply me!
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

16,019

鵝肝蝦餃組

文章BNP » 12 4月 2016 08:01

blue 寫:有冇相熟的陪月姨姨?
果d姨姨識安排飲食,不過好的好早full.

那裡去找?
頭像
BNP

xmas4 (1)

大飽組

文章i m not 33b » 12 4月 2016 08:02

唔好嗌媽媽安排啊!雞姐唔會要。

買啲補方去補下。

從我心裡送出
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

文章blue » 12 4月 2016 08:03

我的媽媽朋友的陪月姨姨,係朋友介紹朋友的。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

16,019

鵝肝蝦餃組

文章栗子媽媽 » 12 4月 2016 08:05

BNP 寫:
那裡去找?

好嘅陪月要早成大半年訂㗎

我從使用 Tapatalk 的 SM-N9200 發送
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

文章栗子媽媽 » 12 4月 2016 08:16

好似33b咁講,買產後28方個類都方便。

其實一般ee可能都識整呢啲滋補食品,可請教吓佢哋。

我個陣日日食雞同一定有湯,湯加花膠,冬蟲草,杞子,圓肉等等呢類材料,煲或燉湯都有,用普通新鮮雞或者烏雞,有時都會用豬肉,我覺得湯水緊要啲

我從使用 Tapatalk 的 SM-N9200 發送
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

下一頁

回到 健康專區