全茶館茶客一起做善事?

版主: Greentea

全茶館茶客一起做善事?

文章Diva » 25 10月 2013 11:07

茶館有各大煮食高手,亦有各位漂亮茶客,所以有事同大家相量一下。

YMCA (中上環)- 紅磚頭屋,成日被人影相拍劇嗰度呢?

佢其實係non profit making 的機構,提供庇護工場,給殘疾人士一個小小工作機會,可以在每月微少的綜緩上,另外賺取一點零用錢,亦可以打發時間同融入社會。

現在他們有一個小小聖誕願望,唔知大家幫唔幫到呢?

他們需要我們,提供聖誕聚餐的食物。 (因為申請funding沒有下文)

聖誕party日期: 13 Dec, 2013
時間: from 12:00 to 1:00
(所以食物要在當日12點前送到YMCA)

人數,180 人
年齡,由 18-60 歲

YMCA 細節同地址:

名稱  : 香港中華基督教青年會l
會址  : 上環必列者士街51號
      51 Bridges Street, Sheung Wan

我們可以如何安排?

我提議,有意幫手的茶客,每人負責一種食物,或每一兩位一起負責一種,煮嘢叻的茶客可以homemade,唔識煮的,亦可以做D簡易小食。之後到了當日,要麻煩大家自己送到YMCA。其實ymca亦希望可以有火雞,俾D院友感受聖誕氣氛。另外,抄反,意粉亦可。

我亦希望,可以有一位茶客幫手安排做 組長,例如大家商量一張菜單等。唔知黃家小新抱可唔可以幫手?

我們茶館的版主亦會提供協助。

因為院友眾多, 亦係lunch時間,所以大家不要太擔心飽唔飽,夠就可以了。

大家覺得我們可以幫到手嗎?請給我一個回覆,如果大家覺得可行,我會星期一覆實YMCA,而星期五就要提供食物的例表,所以組長要幫幫手。

Waiting for your input then
頭像
Diva

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1)

管理員

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 全茶館茶客一起做善事?

文章栗子媽媽 » 25 10月 2013 11:21

整嘢食我唔得,如果成事,我可以出小小力/錢買d食材,當是一點點小小心意支持下大家。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

文章adele » 25 10月 2013 11:22

我晚上要湊B,第二日要返工
如果D容易既如菠蘿拮腸仔我都可以幫到手既
但送過去係一個問題,同埋我要清哂雪櫃D野又係一個難度
我要問下我老公可唔可以幫我車到先
頭像
adele

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,581

叉燒飽組

文章Diva » 25 10月 2013 11:23

adele 寫:我晚上要湊B,第二日要返工
如果D容易既如菠蘿拮腸仔我都可以幫到手既
但送過去係一個問題,同埋我要清哂雪櫃D野又係一個難度
我要問下我老公可唔可以幫我車到先

yes, maybe we can also discuss, maybe some other member can help to pick up and delivery???

we can all arrange in our group?
頭像
Diva

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1)

管理員

文章adele » 25 10月 2013 11:24

Diva 寫:
yes, maybe we can also discuss, maybe some other member can help to pick up and delivery???

we can all arrange in our group?

asking my hubby... waitin' for reply ~
頭像
adele

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,581

叉燒飽組

文章Diva » 25 10月 2013 11:24

nainaitze 寫:整嘢食我唔得,如果成事,我可以出小小力/錢買d食材,當是一點點小小心意支持下大家。

or help to delivery???

we can all work together as a big team
頭像
Diva

管理員

文章Diva » 25 10月 2013 11:25

actually, first i want to know if this is good idea, and are we willing to do that?
頭像
Diva

管理員

文章adele » 25 10月 2013 11:29

岩岩問左我老公
佢可以幫我車過去..但因為佢跟住要返工
所以如果新抱仔同山山都整野食,我可以叫佢接埋佢地,因為大家住附近
想問下新抱仔係咪唔使返工架?如果係,就可以跟我老公車去,因為我老公話佢三九唔識七無拉拉車野去好似...

好似...

好似...

佢話自己好似...雞...記...dvan XD
頭像
adele

Sponsor (1)

8,581

叉燒飽組

文章adele » 25 10月 2013 11:30

adele 寫:岩岩問左我老公
佢可以幫我車過去..但因為佢跟住要返工
所以如果新抱仔同山山都整野食,我可以叫佢接埋佢地,因為大家住附近
想問下新抱仔係咪唔使返工架?如果係,就可以跟我老公車去,因為我老公話佢三九唔識七無拉拉車野去好似...

好似...

好似...

佢話自己好似...雞...記...dvan XD

sorry 係我一廂情願諗佢地會做
同埋山山到時廚房應該裝修完 XDD
頭像
adele

Sponsor (1)

8,581

叉燒飽組

文章I am 黃家小新抱 » 25 10月 2013 11:30

整嘢食唔係問題~不過又要唸下幾樣嘢喎!~

1. 如果係中午搞~嘢食即係最好早上做啦~~保溫係一個問題~送到過去~驚唔驚變壞?! 因為雪櫃係放唔到咁多人食物呢~
2. 會唔會搵人將食物集中喺一個點~再送到去現場會好d呢?!
3. 建議整食物會整d小食或者party food 好d~唔易變壞~同埋方便送貨~
圖檔
頭像
I am 黃家小新抱
大飽組

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) Blogger (1)
cooking queen (1) Thank you (1) Big Hug (1) miss you (1)
monster (1) blessing (1) You cutie (1)

1,533

大飽組

下一頁

回到 消息分享/Announcements & News