自閉童港鐵被拍打要求道歉事件

就係咁free

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

自閉童港鐵被拍打要求道歉事件

文章i m not 33b » 12 1月 2018 19:16

疑似乘客:伯伯驚踢到頭先撥走

圖檔

https://www.facebook.com/headlinehk/vid ... 675952343/ <片在此

姓黃媽媽日前與自閉症兒子乘搭港鐵時,兒子疑不慎踢倒身旁老翁遭拍打,黃女士制止反被車廂內乘客「聲討」,促使她在月台上向港鐵職員聲淚俱下,但老翁最終被放走,引起熱議。網上流傳疑有當日同車的乘客「發聲」,指當時男童被黃媽媽抱著,雙腳不斷踢,而伯伯因害怕被踢中頭部而撥開男童雙腳,從而觸發事件。

該名網民指,當時黃媽媽抱著男童進入車廂,並不斷踢,自己亦有被男童踢中,當有人讓座予黃媽媽時,男童仍繼續踢,伯伯因害怕被踢中頭部而撥開男童雙腳。網民稱,黃媽媽向伯伯重覆指:「佢係小朋友,佢踢係你無心,但無(你)打佢無(係)有意,佢踢到你話我知,我同你講對唔住,但你唔可以打佢。」

網民引述伯伯指,「佢踢我呀,我無打佢,我撥開佢咋」,又指伯伯稱「我85歲啦,我打佢做咩?」網民指,黃媽媽隨即「歇斯底里地」重覆說話罵伯伯。

網民向黃媽媽指:「太太,你都要同小朋友講佢唔岩(啱),小朋友都要教既(嘅)。」網民稱,當時有乘客叫伯伯坐其他座位,更在起身時站不住,需由其他乘客扶著,然後有其他乘客向黃媽媽說「講對唔係唔係大晒」等的說話。

網民續指,黃媽媽隨後大聲拋下一句「佢係特殊小朋友,呢個係我個仔,如果你個仔比人打會點呀」,然後與其他乘客對罵。
最後由 i m not 33b 於 12 1月 2018 19:26 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,783

鵝肝蝦餃組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 自閉童港鐵被拍打要求道歉事件

文章i m not 33b » 12 1月 2018 19:16

點睇?
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,783

鵝肝蝦餃組

文章blue » 12 1月 2018 19:45

小朋友被抱的高度剛好往人的頭踢。抱到咁高?

我明白特殊兒童係好難教, 唔係話佢一句就聽。 人地唔識你一家, 未必知道你個小朋友係特殊需要, 好難要求所有人冇條件包容。 不過係各人的自白又唔覺得媽媽有試過叫小朋友唔好踢踢腳。

我唔肯定高度係米會踢到人地個頭, 假設係啦, 我諗冇得行開避開佢地的話, 可能我都會用手擋一擋。 但我又唔在場唔知亞伯點擋開小朋友, 好難講誰是誰非。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

15,759

鵝肝蝦餃組

文章bananamom » 12 1月 2018 20:16

結局係唔好跟車太貼
頭像
bananamom

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) Blogger (1)
2013 YMCA's supporter (1) super hero (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) You cutie (1) xmas2 (1) Sponsor (1)

3,296

鮮蝦腐皮卷組

文章bananamom » 12 1月 2018 20:18

我有睇到條片,睇到小朋友同媽咪嘅真樣,個媽咪係十分十分之激動,重複又重複,當時睇呢段片嘅時候,我喺度諗既然個小朋友係特殊小朋友,媽咪咁激動會唔會反而嚇親個小朋友?
頭像
bananamom

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) Blogger (1)
2013 YMCA's supporter (1) super hero (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) You cutie (1) xmas2 (1) Sponsor (1)

3,296

鮮蝦腐皮卷組

文章bananamom » 12 1月 2018 20:19

唔係現場睇唔到發生乜嘢事,不過好肯定個媽咪係長期收壓個種
頭像
bananamom

3,296

鮮蝦腐皮卷組

文章束縛不來如人馬座 » 12 1月 2018 20:31

媽媽自己有寫一段嘢
感覺好機關槍
橫越半個地球。握著我的幸福鑰匙
跨渡無數寒暑。盼著每個春夏秋冬
頭像
束縛不來如人馬座

first 700 members (1) xmas4 (1)

18,943

鮮蝦腐皮卷組

文章blue » 12 1月 2018 20:36

我覺得媽媽為照顧個仔而心力交瘁, 所以好少事就崩潰。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

15,759

鵝肝蝦餃組

文章i m not 33b » 12 1月 2018 22:01

睇過個訪問係阿媽壓力好大 自己都食好多藥
又係既 兩個咁 壓力點細丫
頭像
i m not 33b

24,783

鵝肝蝦餃組

下一頁

回到 想講乜就講乜