衢生一點,可以嗎?

入來呻又可入來讃

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

Re: 衢生一點,可以嗎?

文章blue » 08 9月 2017 09:49

除非超市電子單, 普通街市手寫單信唔過。 我見過幾次鋪主問姐姐張單想寫幾錢。

今晚坐單, 全部單記一次同計一次, 比佢知你會查單。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

15,330

鵝肝蝦餃組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章adele » 08 9月 2017 09:51

blue 寫:除非超市電子單, 普通街市手寫單信唔過。 我見過幾次鋪主問姐姐張單想寫幾錢。

我諗住買本簿仔,每日洗左咩錢,佢手寫加單。
頭像
adele

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,401

叉燒飽組

文章i m not 33b » 08 9月 2017 09:54

adele 寫:
我諗住買本簿仔,每日洗左咩錢,佢手寫加單。

HEY!我阿媽就係咁!
工人第一日番工, 就有個小本子。

小本子寫晒我地食咩菜, 佢自己MARK讀音,
我阿媽有咩交帶佢, 睇住佢寫低.
然後就係每日買送幾多錢, 自己寫番落去
豬肉- 20蚊
菜-20蚊.
一項項咁列出!

軍訓咁~哈哈
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,263

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 08 9月 2017 10:13

blue 寫:除非超市電子單, 普通街市手寫單信唔過。 我見過幾次鋪主問姐姐張單想寫幾錢。

超市隨時執到十張八張電子單。好多人買一兩樣野就走。唔會睇單或拎單。由其老人家。所以要執。響超市既車子度大把。日日都有。
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

文章i m not 33b » 08 9月 2017 10:14

師太 寫:超市隨時執到十張八張電子單。好多人買一兩樣野就走。唔會睇單或拎單。由其老人家。所以要執。響超市既車子度大把。日日都有。

所以要對數, 唔會佢是但執著買左8包菜, 有張單就認頭架.
傻豬黎GE
咁低級既錯誤, 點會犯啊
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,263

鵝肝蝦餃組

文章adele » 08 9月 2017 10:23

係呀,好似今朝佢話果十蚊係生果
我打開生果格:你買左咩生果?
因為大部份生果都係我買,佢好少買

佢話買左橙,我話我咪買左囉
佢話佢係上午買,我係放工買
咁又岩數喎。

執單呢D我都識,但係match唔match到係另一件事
頭像
adele

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,401

叉燒飽組

文章淘氣雙子座 » 08 9月 2017 13:41

叫佢每日記數加有單,報數比你聽.例如買左10蚊橙,要指出邊幾個橙系佢今日買.
日日報系煩,但應該有效.
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,326

鮮蝦腐皮卷組

文章heffalumpiglet » 08 9月 2017 13:55

我菲姐由Day 1開始已經有本薄仔要mark低每日買過嘅嘢,就算我仔去7仔買咗包糖都要寫,我地每晚會睇。

已經有兩晚唔返屋企食飯都唔夠用? 小心條菲姐去supermarket執人地嘅單去呃妳錢
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

上一頁

回到 工人姐姐