同4大長老出街食飯, 會否AA制?

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

同4大長老出街食飯, 會否AA制?

文章Luckyme » 25 6月 2013 15:32

在果邊見到婆媳版有個PO, 話99 食左個M記包, 覺得99應該俾返錢, 唔應該要佢C6俾錢, 覺得好 bearomg" bearomg"

如果你地將來touchwood 有個咁極品的新抱, 你地會點呢?

聽過C6講過一單野, 發生在他的同事身上, 他同事叫做A, 好怕老婆,
結婚買樓都係要A的父母俾晒錢, 有次A的親戚食飯, A就負責埋單, A的媽媽事後話俾返錢A, 但A拒絕左
結果A 被佢老婆炳左成個星期, C6話A在office不停被老婆電話轟炸, 要A問返阿媽拎返錢。
最後A真係問阿媽拎返錢, 佢老婆先叫做下左啖氣.....好明白咩野叫"好仔不如好新抱"
要懷著一顆懂得感恩的心~~
頭像
Luckyme

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) Thank you (1)
Big Hug (1) blessing (1) Sponsor (1)

大飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 同4大長老出街食飯, 會否AA制?

文章whww » 25 6月 2013 15:42

唔會囉~

不過如果同6299出街食飯,62好多時都會爭住要埋單,因為佢有做緊野~ 就算我老公or老公阿哥話俾,62都話唔駛。

除左有時講明我地請,62先唔會同我地爭俾錢。不過我地都好少出街食,因為99覺得自己煮好過出街食~最多係去飲下茶~

而如果同我父母出街食飯,每次都係我同我家姐一人一半夾錢囉~唔會要我父母俾,我父母都無番工的。
頭像
whww

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

大飽組

文章adele » 25 6月 2013 15:54

尋晚睇到果個 post,真係乜人都有

講真,就算係任何長輩,區區果 $10我都會請佢食喇
頭像
adele

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,581

叉燒飽組

文章Lihoma » 25 6月 2013 18:46

同四大長老飲飲食食, 一定係我哋做後輩嘅俾錢.

我62仲覺得, 理所當然係由仔女請, 呢D先係福氣, 代表仔女有孝心, 有本事.
頭像
Lihoma

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
monster (1) blessing (1)

1,905

咸水角組

文章Jasmine咪咪 » 25 6月 2013 21:54

一定後生嘅俾呀
天蠍寶寶
頭像
Jasmine咪咪

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
Chef (1) 我愛祖父母章 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
xmas4 (1) Sponsor (1)

1,130

叉燒飽組

文章peach » 26 6月 2013 18:44

以前62在生,出去食飯一定係佢俾,
純粹因為佢性格係咁(鍾意食客三千),
佢係生意人慣咗所有人都要聽佢指揮 sweat"
當然食都係,佢嘅飯堂係鏞記,兩興,
從來唔會問其他人想食D咩野,
佢會叫好多野你食,個人好急要食得快,好快要埋單走人 sweat"

我地同99食一定係老公俾,會問佢同姑仔鍾意食咩野,
大家會食吓傾吓計好開心慢慢食,
淨係同姑仔食都係我地俾,唔會咁計較 sweat"
頭像
peach

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) Thank you (1)
Big Hug (1) monster (1) blessing (1)

大飽組

文章華比888 » 30 6月 2013 17:10

就算四大長老要埋單,我兩公婆都好似比武咁/又或者靜靜雞去搶翻張單黎埋 ciciwalkby" ciciwhere" thief" KungFu" ,呢啲係做子女兒媳應儘嘅本份
頭像
華比888

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Xmas1 (1)

大飽組

文章bambi » 08 7月 2013 04:58

如果我個囝連請我食個包都俾唔起, 我會叫佢千祈唔好娶老婆! 如果係俾得起因為娶咗件賤人而對我CHEAP, 我會同個囝斷六親! 佢唔使應酬我, 我亦唔會應酬佢
頭像
bambi

xmas4 (1)

大飽組

文章紅葉落索的時候 » 09 7月 2013 12:44

i will pay if they insssssssssssssssssssssssssssssssssist to pay, i may let them to pay one time
頭像
紅葉落索的時候

大飽組

文章ANDREWTSANG908 » 10 7月 2013 06:51

唔會, 通常一係我老公俾, 一係我62俾, 唔會AA制
頭像
ANDREWTSANG908

我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) Xmas1 (1) Sponsor (1)

4,177

叉燒飽組

下一頁

回到 四大長老