99生日

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

99生日

文章栗子媽媽 » 11 12月 2013 16:07

自從我嫁入去之後,每年99生日前一兩星期,我就開始準備99這餐生日飯,我總是要聯絡我個位富貴大忙人姑9,問佢邊日得閒,然後我去訂位訂蛋糕,我個位人人眼中超級孝順嘅姑9從不會去張羅。

前年我99生日飯,個時我啱有咗無幾耐,仍然係我去做,因為99食素所以去素食餐廳,個日星期六晚,人哋話要分2段時間,我交由個位每次同99娘家出街食飯總會遲到15分鐘以上的姑9決定時間,佢話6:30至8:00

到咗個晚,6:45姑9仲未到,99語帶不滿問我究竟有無講清楚時間俾佢個女聽⋯⋯

經此一役,我決定唔再約,舊年只是買蛋糕上99度切。

話說99,99二妹,二妹個女都是12月生日,99二妹對我唔錯,我生仔個陣,佢打人情牌叫醫院d人關顧我多d,所以我上星期六約佢哋幾個連99阿媽一齊飲茶兼食cake,當慶祝算了。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

99生日

文章栗子媽媽 » 11 12月 2013 16:15

好,上星期六搵好位,whatsapp 99佢哋,99同老公阿婆先到,99一到已經唔多啋我,隔住2個位側側身得住我,跟著又自言自語話以為飲西茶(99二妹話飲中茶),跟著又縐哂眉狂睥前面枱,同阿婆話班女人好嘈好高音,然後黑面唔出聲,老公自己打機,我發呆⋯⋯

唉,呢個世界有d人真係。。。唔識講,我只做回晚輩本份,其他都唔想再理唔想再care⋯⋯

有d後生對老人家唔好,有時是有原因的。。。。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

Re: 99生日

文章i m not 33b » 11 12月 2013 16:25

唔好約係岩...
辛苦你了。
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

文章栗子媽媽 » 11 12月 2013 16:45

shannnb 寫:唔好約係岩...
辛苦你了。

令我覺得唏噓的係

坐咗一陣冷氣開大,我問阿婆凍唔凍,99答我
""佢唔凍,佢著緊件羽絨背心咪係你買俾我個件囉,仲有件紫色又係你買既,兩件都好暖,又好啱心水,搵嚟搵去都搵唔到d咁啱心水既,所以呢2件著咗咁多年都仲著緊""

真係好感慨,曾經好好的一對婆媳,走到今日呢個田地。。。。

年月把擁有變做失去——雖然同歌詞意思不盡同,但當時諗起這句歌詞。
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章i m not 33b » 11 12月 2013 16:58

nainaitze 寫:

令我覺得唏噓的係

坐咗一陣冷氣開大,我問阿婆凍唔凍,99答我
""佢唔凍,佢著緊件羽絨背心咪係你買俾我個件囉,仲有件紫色又係你買既,兩件都好暖,又好啱心水,搵嚟搵去都搵唔到d咁啱心水既,所以呢2件著咗咁多年都仲著緊""

真係好感慨,曾經好好的一對婆媳,走到今日呢個田地。。。。

年月把擁有變做失去——雖然同歌詞意思不盡同,但當時諗起這句歌詞。

算啦, 盡左你本份, 做左你應該做既, 其他唔好理。
生唔生日飯 應該由佢仔女去搞, 你送上禮物同祝福 就算啦。
唔駛去做多餘野, 特別係明知人地唔欣賞!
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

文章栗子媽媽 » 11 12月 2013 17:04

shannnb 寫:
算啦, 盡左你本份, 做左你應該做既, 其他唔好理。
生唔生日飯 應該由佢仔女去搞, 你送上禮物同祝福 就算啦。
唔駛去做多餘野, 特別係明知人地唔欣賞!

唔會送嘢喇,生咗小朋友又無做嘢,而且經過上兩年送條好細粒蘋果玉吊咀頸鍊,佢即時黑面話唔鍾意,之後無再送過。
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章i m not 33b » 11 12月 2013 17:09

nainaitze 寫:

唔會送嘢喇,生咗小朋友又無做嘢,而且經過上兩年送條好細粒蘋果玉吊咀頸鍊,佢即時黑面話唔鍾意,之後無再送過。

beardizzy" 黑面..咁唔好送喇。慳番!
頭像
i m not 33b

24,741

鵝肝蝦餃組

文章heffalumpiglet » 11 12月 2013 19:53

好心唔會有好報 尤其是對住99 所以我唔擦佢鞋。
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章bambi » 13 12月 2013 23:17

遇唔遇到好99同D姑乜, 真係講彩數;

好似我99勁好, 但隻姑狗勁賤格黑心...叫做衰唔哂...都執返身彩..,

而樓主你真係唔好彩, 兩件都係xx, 最好都係保持距離, 乜都唔好做, 退避三舍好D, 有乜等你老公攪啦, 費事攞苦嚟辛呀
版主按: 茶館版規禁止粗口,多謝合作
頭像
bambi

xmas4 (1)

大飽組

文章adele » 23 12月 2013 09:51

6299 生日、做節我都唔會插手唔會理,佢個仔女自然會攪掂,我只係付責應約食飯 (所以好多時想約你,我都係被動好難走得甩)

但其實男家都對我好好,但始終唔係我既"由細到大既家人",係會湊一份冷莫
我做唔到對佢地給對自己父母

我好怕做多餘野,有時D同事送左係外地買既野,岩佢地我就會先送比佢地,唔食唔用一件事,送左就算
頭像
adele

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,584

叉燒飽組

下一頁

回到 四大長老