99生日

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

Re: 回覆: 99生日

文章師太 » 23 12月 2013 12:07

adele 寫:6299 生日、做節我都唔會插手唔會理,佢個仔女自然會攪掂,我只係付責應約食飯 (所以好多時想約你,我都係被動好難走得甩)

但其實男家都對我好好,但始終唔係我既"由細到大既家人",係會湊一份冷莫
我做唔到對佢地給對自己父母

我好怕做多餘野,有時D同事送左係外地買既野,岩佢地我就會先送比佢地,唔食唔用一件事,送左就算
到你盡訴心中情喇?你有冇聽過。個仔同未來新抱。訂做左對白金結婚介指比99睇。個99竟然講。。。咁肉酸。。係我就黎手丟左佢喇。仲有。未來新抱。買左件小鳳仙裝。諗住結婚時。送客時著。比個99睇。個99話都唔靚。桃紅色。鑽金邊架。個未來新抱好激氣。咁跟住人地個女番黎。我就問人地個女。件衫靚唔靚。人地個女話。幾靚呀。未來新抱話。你亞媽話唔靚喎。人地個女話。亞媽。乜你咁講野架。個亞媽話。乜你覺得靚咩?結婚既野。點會做99既彈3彈4架。未來新抱拎對介指比自己亞媽睇。自己亞媽就話靚靚靚。。果時個未來新抱係我。
最後由 師太 於 23 12月 2013 12:21 編輯,總共編輯了 1 次。
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章師太 » 23 12月 2013 12:19

nainaitze 寫:自從我嫁入去之後,每年99生日前一兩星期,我就開始準備99這餐生日飯,我總是要聯絡我個位富貴大忙人姑9,問佢邊日得閒,然後我去訂位訂蛋糕,我個位人人眼中超級孝順嘅姑9從不會去張羅。

前年我99生日飯,個時我啱有咗無幾耐,仍然係我去做,因為99食素所以去素食餐廳,個日星期六晚,人哋話要分2段時間,我交由個位每次同99娘家出街食飯總會遲到15分鐘以上的姑9決定時間,佢話6:30至8:00

到咗個晚,6:45姑9仲未到,99語帶不滿問我究竟有無講清楚時間俾佢個女聽⋯⋯

經此一役,我決定唔再約,舊年只是買蛋糕上99度切。

話說99,99二妹,二妹個女都是12月生日,99二妹對我唔錯,我生仔個陣,佢打人情牌叫醫院d人關顧我多d,所以我上星期六約佢哋幾個連99阿媽一齊飲茶兼食cake,當慶祝算了。
仲有。未過門就問定我有冇金器嫁過黎。又話我老公個大佬同個老婆奉子成婚。外家又得條金頸鏈比就嫁過黎。我話得架喇。有架喇。到我過門果日。雖然唔係成串金鈪掛心口。但都唔失禮佢男家囉。99對眼好似發光咁架。我要3朝回門。1日攪掂。99仲話。使唔使除低D。金器先呀。我會唔會咁on 居。響男家除我女家比既金器呀?我果晚。裙掛。2套晚禮服。1條小鳳仙裝。唔失禮啦。26圍酒。全部錢係我老公攪掂。冇用6299既錢擺酒架。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)

燒賣組

Re: 99生日

文章師太 » 23 12月 2013 12:38

我女出世。我差D冇命。住左10日醫院先出得院。坐月病得好緊要。我媽想同我睇醫生。但冇人睇bb。我老公又番左工。我又新搬入黎。鄰居又唔識。咁就想叫99黎。幫我睇住bb。等我亞媽同我去睇醫生。99唔肯黎。叫左老公個亞嫂黎。仲講明。bb 未滿月。唔可帶bb。番6299度。老公個亞嫂同我講既。果晚。我老公收工。我喊住話比佢聽。佢打電話比99。99話冇講過。但我個女。真係未滿月冇番過去囉。你地可能話。係唔係。我生既係女。99唔高興。唔係囉。老公個亞嫂。生2個都係仔。99都係咁對佢囉。我地就係同病相憐。所以老公個亞嫂先幫我。但佢前2年bye bye 左囉。所以而家我都好少番6299度。你地話啦。我個女由出世果刻。都未見過6299一面。99冇黎過醫院睇bb 囉。佢d女生。就去睇。你地話喇。我個女會唔會對我99好先。我坐月。都係我亞媽幫我。幫bb沖涼。人心肉做架。
頭像
師太

燒賣組

文章adele » 24 12月 2013 09:52

summersummer 寫:我女出世。我差D冇命。住左10日醫院先出得院。坐月病得好緊要。我媽想同我睇醫生。但冇人睇bb。我老公又番左工。我又新搬入黎。鄰居又唔識。咁就想叫99黎。幫我睇住bb。等我亞媽同我去睇醫生。99唔肯黎。叫左老公個亞嫂黎。仲講明。bb 未滿月。唔可帶bb。番6299度。老公個亞嫂同我講既。果晚。我老公收工。我喊住話比佢聽。佢打電話比99。99話冇講過。但我個女。真係未滿月冇番過去囉。你地可能話。係唔係。我生既係女。99唔高興。唔係囉。老公個亞嫂。生2個都係仔。99都係咁對佢囉。我地就係同病相憐。所以老公個亞嫂先幫我。但佢前2年bye bye 左囉。所以而家我都好少番6299度。你地話啦。我個女由出世果刻。都未見過6299一面。99冇黎過醫院睇bb 囉。佢d女生。就去睇。你地話喇。我個女會唔會對我99好先。我坐月。都係我亞媽幫我。幫bb沖涼。人心肉做架。

都係個句,唔係自己亞媽都係差一皮
好在你仲有個愛錫你既媽媽咋!
所以已經算係幸福喇!
頭像
adele

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Chef (1) 我愛祖父母章 (1)
Blogger (1) Thank you (1) Positive Power (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) big saver (1) xmas4 (1)
Sponsor (1)

8,695

蘿蔔糕組

文章師太 » 24 12月 2013 10:49

adele 寫:
都係個句,唔係自己亞媽都係差一皮
好在你仲有個愛錫你既媽媽咋!
所以已經算係幸福喇!
我亞爸前幾年bye bye 左.。我亞媽都好老喇。亦行動不便。愛錫同關心我。我同佢相處既時間亦越來越少。我覺得我老公係愚孝果種人。所以我響男家更加難受。
頭像
師太

燒賣組

文章栗子媽媽 » 24 12月 2013 11:50

summersummer 寫:我亞爸前幾年bye bye 左.。我亞媽都好老喇。亦行動不便。愛錫同關心我。我同佢相處既時間亦越來越少。我覺得我老公係愚孝果種人。所以我響男家更加難受。

明白你感受。
我老豆都係超級勁愚孝的人,我阿嫲在生時對我媽超勁衰,對我好刻薄,對我老豆亦唔係好,但無奈我老豆仍然十萬個愚孝,有咩都唔會出聲,甚至助紂為弱,所以我媽受咗好多好多委屈。

其實除咗我老豆勁孝順之外,我媽亦都好好,阿嫲臨尾有病住療養院一段時間,我媽一日煮兩餐俾佢,日日去服侍佢,風雨不改。。。。我媽絕對係以德報怨
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

上一頁

回到 四大長老