有無人願意同四大長佬一切住?

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

有無人願意同四大長佬一切住?

文章ANDREWTSANG908 » 27 10月 2013 18:35

照顧佢地終老?
頭像
ANDREWTSANG908

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) Xmas1 (1) Sponsor (1)

4,188

叉燒飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 有無人願意同四大長佬一切住?

文章hin080908 » 28 10月 2013 15:16

照顧係願意,但係同住就真係麻麻
頭像
hin080908

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

大飽組

文章栗子媽媽 » 28 10月 2013 15:38

我好樂意照顧我父母,不過唔想同住,最多住近d。
頭像
栗子媽媽

2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

文章i m not 33b » 28 10月 2013 20:47

dizzy" 我唔得同住ar………
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

文章ANDREWTSANG908 » 29 10月 2013 06:48

我自己都好抗拒同佢地住,但係人老咗多數需要人照顧,請工人又擔心佢地俾人谑待,住老人院又好似唔理佢地感受意願拋棄佢地咁,心想自己都會老,下場會唔會同佢地一樣,有時就係諗唔通
頭像

我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) Xmas1 (1) Sponsor (1)

4,188

叉燒飽組

文章栗子媽媽 » 29 10月 2013 08:42

ANDREWTSANG908 寫:我自己都好抗拒同佢地住,但係人老咗多數需要人照顧,請工人又擔心佢地俾人谑待,住老人院又好似唔理佢地感受意願拋棄佢地咁,心想自己都會老,下場會唔會同佢地一樣,有時就係諗唔通

我會咁諗,如果經濟能力許可而兩老又行得走得,請個工人,自己住近d,成日上去探佢哋,照應之餘大家都有各人空間,大家都舒服d。

但如果有d老人家要特別設備照顧,要臥床,無活動能力嘅,就算工人加你自己都未必夠力郁個長者,加上一般人屋企好難整到相關設施俾呢d長者用,所以老人院係考慮之列,唯有搵間好d,加上各家人後輩經常探。

唉⋯⋯有時要搵食,無時間照顧都無辦法,有d人要為口奔馳,真係有心無力⋯⋯⋯⋯講嚟講去又係個錢字,有$請3、4個工人服侍,屋企改裝方便長者,咁問題係咪可以解決到!!?
頭像
栗子媽媽

2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

文章bambi » 15 11月 2013 23:12

完全無問題呀, 我6299當我親生囡一樣, 我一定會照顧同住到佢哋終老!
頭像
bambi

xmas4 (1)

大飽組

Re: 回覆: 有無人願意同四大長佬一切住?

文章ANDREWTSANG908 » 15 11月 2013 23:17

bambi 寫:完全無問題呀, 我6299當我親生囡一樣, 我一定會照顧同住到佢哋終老!
恭喜你,可惜我無你咁好命,我到現在都在爭札中
頭像

4,188

叉燒飽組

Re: 回覆: 有無人願意同四大長佬一切住?

文章bambi » 16 11月 2013 11:28

ANDREWTSANG908 寫:恭喜你,可惜我無你咁好命,我到現在都在爭札中

如果唔夾, 真係分開住好D...最多係住近D囉 giveup"
頭像
bambi

xmas4 (1)

大飽組

回到 四大長老