99好討厭

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

99好討厭

文章圖圖媽媽 » 02 10月 2013 12:38

我99是一個極度自私既人,我同c6拍拖時已講明話唔會同我揍仔,咁都無所謂,總好過講左話幫手但唔幫手果d。

自從幾年前我搬屋後,我媽媽就過黎同我住之後我生埋囝,媽媽就同我照顧埋,本來都相安無事。直至呢2兩6c走左後,叔仔年頭又搬走埋,得佢自己一個人住。唔知佢係咪怕第二時無人照顧,成日借d意走黎我屋企,話黎睇孫,咁都算,始終我囝真係佢個孫,無理由唔俾見。但次次黎親,就同我阿囝狂玩,搞到阿囝無心機溫書做功課,我響度都ok,因為佢知我會鬧仔,但我唔響度時,我阿媽叫我囝做功課,佢就搞亂檔,又話呢樣果樣,總之搞到我囝無晒心機。咁我都忍,鬼叫我囝自己玩咩~~~~~

呢期唔知搞咩,雖然我99把口不嬲都衰,但呢輪黎親都私底下,響我同老公不在,只有我媽媽同佢一齊時講說話俾我媽媽聽,一時又話我媽湊得唔好,一時又呢樣果樣。上個星期我有親戚黎我屋企,我老公響樓下酒樓訂左一圍食飯,叫埋99,其實都怪怪地,不過我諗住老公出錢,佢要叫佢阿媽我都無權阻止。點知之後埋單時搶輸左,我表姐比晒,咁都叫請我99食左餐飯。點不知尋日我99黎時又黎料,對我媽媽講話我地女家個個人個下巴唔係尖既,生得唔靚。因為我99佢地一家都係尖下巴,言下之意佢自己靚晒。我知道當堂著晒火,佢尖下巴有幾靚,眼細鼻扁皮膚黑忟忟,如果唔係都唔會成人響街俾人當b6查身份証。

問題係佢根本唔尊重我屋企人,我要點去保護我媽媽,而又唔會損害同c6間既感情?
頭像
圖圖媽媽
大飽組

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)

大飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 99好討厭

文章ANDREWTSANG908 » 02 10月 2013 13:25

圖圖媽媽 寫:我99是一個極度自私既人,我同c6拍拖時已講明話唔會同我揍仔,咁都無所謂,總好過講左話幫手但唔幫手果d。

自從幾年前我搬屋後,我媽媽就過黎同我住之後我生埋囝,媽媽就同我照顧埋,本來都相安無事。直至呢2兩6c走左後,叔仔年頭又搬走埋,得佢自己一個人住。唔知佢係咪怕第二時無人照顧,成日借d意走黎我屋企,話黎睇孫,咁都算,始終我囝真係佢個孫,無理由唔俾見。但次次黎親,就同我阿囝狂玩,搞到阿囝無心機溫書做功課,我響度都ok,因為佢知我會鬧仔,但我唔響度時,我阿媽叫我囝做功課,佢就搞亂檔,又話呢樣果樣,總之搞到我囝無晒心機。咁我都忍,鬼叫我囝自己玩咩~~~~~

呢期唔知搞咩,雖然我99把口不嬲都衰,但呢輪黎親都私底下,響我同老公不在,只有我媽媽同佢一齊時講說話俾我媽媽聽,一時又話我媽湊得唔好,一時又呢樣果樣。上個星期我有親戚黎我屋企,我老公響樓下酒樓訂左一圍食飯,叫埋99,其實都怪怪地,不過我諗住老公出錢,佢要叫佢阿媽我都無權阻止。點知之後埋單時搶輸左,我表姐比晒,咁都叫請我99食左餐飯。點不知尋日我99黎時又黎料,對我媽媽講話我地女家個個人個下巴唔係尖既,生得唔靚。因為我99佢地一家都係尖下巴,言下之意佢自己靚晒。我知道當堂著晒火,佢尖下巴有幾靚,眼細鼻扁皮膚黑忟忟,如果唔係都唔會成人響街俾人當b6查身份証。

問題係佢根本唔尊重我屋企人,我要點去保護我媽媽,而又唔會損害同c6間既感情?

其實你99都係老來喪偶, 寂寞想人陪但又死要面, 不如叫佢去社區中心參加活動, 識多d朋友比較好, 擴闊社交圈子, 會改善到佢對人既態度
頭像
ANDREWTSANG908

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) Xmas1 (1) Sponsor (1)

4,177

叉燒飽組

Re: 99好討厭

文章i m not 33b » 02 10月 2013 14:07

坦白講,我路人甲睇 佢唔係特別惡頂(maybe有更多case 我地唔知)
不過因為常常對住佢, 又緊張屋企人 (仔仔同媽咪) 所以佢可能一個眼神已經勁黑人憎。呢個係可以明白既~~

所以當佢唱歌算啦 佢黑你憎, 真係掉一條頭髮, 都令人好忟架..
少見為妙..
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

回到 四大長老