果然。。。。

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

Re: 果然。。。。

文章淘氣雙子座 » 20 1月 2017 23:29

ANDREWTSANG908 寫:如果係我,我連初二都唔去,無謂新年流流影響心情

我從使用 Tapatalk 的 SM-N9200 發送

X2
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,882

鮮蝦腐皮卷組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章heffalumpiglet » 20 1月 2017 23:30

淘氣雙子座 寫:X2

X3
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章栗子媽媽 » 21 1月 2017 00:41

估唔到會你哋會話連初二都唔去,起初仲以為唔去99度團年會俾你哋話
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

文章gina007 » 21 1月 2017 01:01

栗子媽媽 寫:我媽就係一個大好人,事事讓人,以和為貴,我嫲衰過我99好多倍,我媽都一樣好好咁照顧我嫲終老。

可能從小耳濡目染,所以我都變成咁嘅性格

唉,阿妹,我地福建人慣咗奶奶大曬,無計.

其實你好識得為其他人著想,呢個係你既優點,所以你老公都對你好好會保護你呢. 不過真係要訓練自己唔好比其他人既説話影響,講咩都由得佢.
圍觀群衆
頭像
gina007

1,033

大飽組

文章栗子媽媽 » 21 1月 2017 10:28

gina007 寫:
唉,阿妹,我地福建人慣咗奶奶大曬,無計.

其實你好識得為其他人著想,呢個係你既優點,所以你老公都對你好好會保護你呢. 不過真係要訓練自己唔好比其他人既説話影響,講咩都由得佢.

都唔知呀,一直都覺得我媽好懦弱 ,咩都逆來順受,唔敢反抗 ,而我爸就極度愚孝。
但其實到我自己咪都一樣係咁,耳濡目染,幼承庭訓,想反抗又無咁嘅本事,唔係驚呢樣就諗嗰樣,根本咩都做唔到,性格問題,無得救。

不過同咗呢度啲茶客傾完好咗,有啲事覺得好難過自己嗰關嘅,依家都無再睇得咁緊要無再耿耿於懷,都好多謝呢度嘅朋友
頭像
栗子媽媽

2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

文章heffalumpiglet » 21 1月 2017 10:58

栗子媽媽 寫:唔得呀,99初二一定食夜晚㗎。

99娘家喺香港嘅人腳組合係,
姑奶(已離婚)
99細佬(老婆女喺外國不過已離婚)99妹一號(已離婚一個女未拍拖)
99妹二號(一家三口個仔初中生)

99妹二號一向都係女人話事,咁你話呢啲情況係咪可以次次咩都做正日。

年三十晚唔出現一定有排俾人單打,仲會背後議論紛紛 好怕嗰種壓力,不過年三十晚我是一定同自己屋企人的,要鬧要嘈就由得佢哋。

我其中一個死黨啞忍硬食咗99好多年都唔出聲,但唔係好蝦,佢99賤到無端端喺人前溪落我朋友,令個仔都唔鍾意嫲嫲(因為鬧媽咪),佢老公又係愚孝果種人,咩都聽亞媽講唔幫老婆口,嬲到我朋友成日自己呢埋喊,我地同佢講駛咩喊 。。。

有次我朋友最興係父母中咗沙士,分別爸爸&媽媽前後一日去咗天堂,已好傷心,99仲要好過份咁話:做咩上大陸旅行丫,有錢就去外國玩啦!

由果時開始,佢同老公講,以後妳屋企嘅家庭聚會唔會再出席,連普通晚飯都唔會上去食,要食就叫老公自己帶個仔。
頭像

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章heffalumpiglet » 21 1月 2017 10:59

最後由 heffalumpiglet 於 21 1月 2017 11:22 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像

鮮蝦腐皮卷組

文章栗子媽媽 » 21 1月 2017 11:11

heffalumpiglet 寫:我其中一個死黨啞忍硬食咗99好多年都唔出聲,但唔係好蝦,佢99賤到無端端喺人前溪落我朋友,令個仔都唔鍾意嫲嫲(因為鬧媽咪),佢老公又係愚孝果種人,咩都聽亞媽講唔幫老婆口,嬲到我朋友成日自己呢埋喊,我地同佢講駛咩喊 。。。

有次我朋友最興係父母中咗沙士,分別爸爸&媽媽前後一日去咗天堂,已好傷心,99仲要好過份咁話:做咩上大陸旅行丫,有錢就去外國玩啦!

由果時開始,佢同老公講,以後妳屋企嘅家庭聚會唔會再出席,連普通晚飯都唔會上去食,要食就叫老公自己帶個仔。

哇,你好朋友個99把口真係好賤,聽到到火起,痴線咁講嘢,聽到都想殺人
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章栗子媽媽 » 21 1月 2017 11:17

heffalumpiglet 寫:我其中一個死黨啞忍硬食咗99好多年都唔出聲,但唔係好蝦,佢99賤到無端端喺人前溪落我朋友,令個仔都唔鍾意嫲嫲(因為鬧媽咪),佢老公又係愚孝果種人,咩都聽亞媽講唔幫老婆口,嬲到我朋友成日自己呢埋喊,我地同佢講駛咩喊 。。。

不過有時有啲人就係咁,性格問題,唔係唔想反抗,而係知道反抗後自己都會好糾結好唔開心,會受良心責備,好多人都唔可以瀟灑做人 好痛苦
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章heffalumpiglet » 21 1月 2017 11:22

栗子媽媽 寫:哇,你好朋友個99把口真係好賤,聽到到火起,痴線咁講嘢,聽到都想殺人

仲有好多架 。。。 佢老公又唔出聲話佢媽,由得佢媽咁話自己個老婆,我地聽到朋友咁講,我地都好嬲。
頭像

鮮蝦腐皮卷組

上一頁下一頁

回到 四大長老