果然。。。。

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

Re: 果然。。。。

文章heffalumpiglet » 20 1月 2017 19:47

幫自己舖定條路 妳唔係老馮幫佢地一家做嘢架
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章栗子媽媽 » 20 1月 2017 21:40

heffalumpiglet 寫:幫自己舖定條路 妳唔係老馮幫佢地一家做嘢架

我老公同我講喺另外一個細群組到,得我,我老公,奶奶同姑奶嘅,就話不如明天星期六我哋幾個食啦, 不過姑奶即刻話佢唔得囉 , 我奶奶就一路都冇出聲,已讀不回, 應該係嬲咗。

之後我奶奶又喺大群組度話一係就改年廿九食, 跟住我老公其中一個阿姨就發癲啦,話就唔到就算…

跟住輪到我老公個舅父又話 驚年三十晚好難搭的士返去(因為老公阿婆好老要坐輪椅,需要叫鑽的嗰類車)。

老公舅父話不如年廿九上我99度食,咁我99話驚啲放工嘅冇早收喎,跟著無下文了

就係咁喇。

除咗問99姑奶明晚得唔得一齊食飯,同姑奶話唔得後,我答唔緊要,係我臨時約,無所謂之外我無講過嘢了。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

文章heffalumpiglet » 20 1月 2017 21:45

栗子媽媽 寫:
我老公同我講喺另外一個細群組到,得我,我老公,奶奶同姑奶嘅,就話不如明天星期六我哋幾個食啦, 不過姑奶即刻話佢唔得囉 , 我奶奶就一路都冇出聲,已讀不回, 應該係嬲咗。

之後我奶奶又喺大群組度話一係就改年廿九食, 跟住我老公其中一個阿姨就發癲啦,話就唔到就算…

跟住輪到我老公個舅父又話 驚年三十晚好難搭的士返去(因為老公阿婆好老要坐輪椅,需要叫鑽的嗰類車)。

老公舅父話不如年廿九上我99度食,咁我99話驚啲放工嘅冇早收喎,跟著無下文了

就係咁喇。

除咗問99姑奶明晚得唔得一齊食飯,同姑奶話唔得後,我答唔緊要,係我臨時約,無所謂之外我無講過嘢了。

點解妳要攪到自己咁呢? 年年都要食,佢老人家今日先記得有年三十晚? 舅父又好姑9又好,唔知老人家會隨時叫食飯架咩?

個個都話夾唔到咪唔好食囉,點解妳要好似去哎佢食飯咁呢? 嬲咪由得佢,係佢攪出嚟嘅。

明知1月尾已新年,今日先出聲去話食飯就要全世界就佢,儍儍地。
頭像

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章淘氣雙子座 » 20 1月 2017 22:16

栗子媽,你要諗諗以後要點應付.年年都有團年飯和年初2.反正是99和媽咪一人一日.當然是同老公講.再由老公同99傾.團年飯同99食,初2就返外家.以後都是咁.團年飯和外家食,初2就同99食.以後都是咁.變來變去會搞到自己煩.
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,679

鮮蝦腐皮卷組

文章heffalumpiglet » 20 1月 2017 22:19

我地定咗嘅話盡量唔會改 好彩咁夕年都唔會撞期食團年 但初一一定預全日比99同男家 初二我要返女家,我一定唔會就任何人,因為我睇屋企人睇得好重
頭像

鮮蝦腐皮卷組

文章i m not 33b » 20 1月 2017 22:20

難得離開個混水
又行番入去
傻豬
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

文章淘氣雙子座 » 20 1月 2017 22:22

我99由原來的反抗到現在開始接受了.團年飯同她們食,初2返外家.前幾日返99家食飯,她們講推遲少少再一大家人食飯.我從來都系被通知,又無咩所謂.反正又唔使我搵食肆.
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,679

鮮蝦腐皮卷組

文章栗子媽媽 » 20 1月 2017 22:23

heffalumpiglet 寫:點解妳要攪到自己咁呢? 年年都要食,佢老人家今日先記得有年三十晚? 舅父又好姑9又好,唔知老人家會隨時叫食飯架咩?

個個都話夾唔到咪唔好食囉,點解妳要好似去哎佢食飯咁呢? 嬲咪由得佢,係佢攪出嚟嘅。

明知1月尾已新年,今日先出聲去話食飯就要全世界就佢,儍儍地。

仲搞笑嘅係我99喺大群組同佢哋班人講,話我妹好難得先放假,要食正日就由得我喎????

跟著我老公打嚟問我係咪同99咁講,我話梗係無啦,我無私下同99講過任何嘢,99咁講係佢自己老作咋

老公阿姨發脾氣話就唔到就使唔改,但我從無講過嘢更加無要求改,而且都無就過,一開口就話年三十仲訂咗盆菜,咁呢啲都叫就!!!!

你講得啱,真係傻傻地哋佢哋,以為個世界只有佢哋,人人都將啲正日留俾佢哋,想霸正日就一早開口約囉,又唔講,到今日先嚟話食飯喎。

但我覺得大時大節一定想一齊食餐飯,唔出席,我真係覺得唔係幾好,而且老公幫我出咗聲,我咪要做番啲嘢氹番99,不過佢哋唔接受就算數了。
頭像
栗子媽媽

2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

文章i m not 33b » 20 1月 2017 22:24

由於我自小睇呢啲野
我好早學明白 唔好太熟既開始
平衡咁行 it's working for us
唔好寵得對方要求過多
自己也唔會期望人地幫咩
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

24,741

鵝肝蝦餃組

文章heffalumpiglet » 20 1月 2017 22:51

栗子媽媽 寫:

仲搞笑嘅係我99喺大群組同佢哋班人講,話我妹好難得先放假,要食正日就由得我喎????

跟著我老公打嚟問我係咪同99咁講,我話梗係無啦,我無私下同99講過任何嘢,99咁講係佢自己老作咋

老公阿姨發脾氣話就唔到就使唔改,但我從無講過嘢更加無要求改,而且都無就過,一開口就話年三十仲訂咗盆菜,咁呢啲都叫就!!!!

你講得啱,真係傻傻地哋佢哋,以為個世界只有佢哋,人人都將啲正日留俾佢哋,想霸正日就一早開口約囉,又唔講,到今日先嚟話食飯喎。

但我覺得大時大節一定想一齊食餐飯,唔出席,我真係覺得唔係幾好,而且老公幫我出咗聲,我咪要做番啲嘢氹番99,不過佢哋唔接受就算數了。

但佢擺明老屈妳攪分化喎 我好狠 我會退谷 以後食飯由老公去處理 夾到就一齊食 佢如果有當妳係屋企人嘅話唔會攪咁多嘢擺妳上枱 on居。。。 食食食,高興就食,唔高興就食自己。

咁老都唔化
頭像

鮮蝦腐皮卷組

上一頁下一頁

回到 四大長老