講阿嫂壞話

分享與四大長老的樂與怒,甜同酸

版主: 姥姥, randyboggs, Bella

講阿嫂壞話

文章whww » 09 8月 2013 15:23

我地同6299住得好近,10-15分鐘路程(行路),所以差唔多日日晚飯都會番去99屋企食飯,我老公阿哥一家亦一樣。

咁尋晚,阿哥佢地無番黎食,而我地就如常食飯,食食下,老公又好似平時咁叫阿囡要食晒d飯。

跟住62就無拿拿話老公成日都要阿囡食多d,迫得太緊。但細佬(阿哥細仔, 22個月)成日食得少,反而阿嫂就唔理,又唔餵細佬食飯,由得細佬食唔食都得,攪到細佬而家禁細粒。

之後,62又叫我老公少d鬧阿囡,咁我老公就話,曳咪要鬧囉~成日話細個就唔鬧,咪好似阿哥個囡咁,而家唔鬧得囉!

接住我99都話,阿哥個囡(5歲),都就黎要「丙」下佢,愈黎愈話唔聽。

跟住62就話阿哥個囡仲禁細,就學人戴介指(玩具)同耳環(貼既),似足晒佢阿媽(即阿嫂)。

然後,個火頭愈燒愈大,仲唔知點解,燒左去阿嫂度,99仲講左句,話阿嫂貪慕虛榮。 bearomg"

一聽到呢句,我唔知點解99會咁講,但就完全feel到99唔多like阿嫂。

咁我就心諗,平時如果我地唔番黎食時,6299有無對住阿哥阿嫂講我地壞話~!? ciciwhat"
頭像
whww

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

大飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 講阿嫂壞話

文章bananamom » 09 8月 2013 20:01

似順口開河咁。
唔好理佢哋有冇講你啦,控制不了
頭像
bananamom

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) Blogger (1)
2013 YMCA's supporter (1) super hero (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) You cutie (1) xmas2 (1) Sponsor (1)

3,296

鮮蝦腐皮卷組

文章栗子媽媽 » 09 8月 2013 21:28

其實我都幾怕d人喺親人間講別個親人不是。

我似我99咁,成日喺我面前批評佢遠在袋鼠國多年嘅弟婦,佢個ex二妹夫,佢個細妹夫仲有佢個ex女婿,總之同99非血緣關係的人都係唔好,我真係頂佢唔順。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

文章姥姥 » 10 8月 2013 10:20

唔好理啦,邊個講邊壞話 都聽左就算…
唔好介入,幫手講人壞話,小心會賴野。
頭像
姥姥

版主

文章whww » 12 8月 2013 09:26

bananamom 寫:似順口開河咁。
唔好理佢哋有冇講你啦,控制不了

咁都係....控制唔到
不過佢地係我面前咁講阿嫂,我都有d意外......
頭像
whww

我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

大飽組

文章whww » 12 8月 2013 09:27

nainaitze 寫:其實我都幾怕d人喺親人間講別個親人不是。

我似我99咁,成日喺我面前批評佢遠在袋鼠國多年嘅弟婦,佢個ex二妹夫,佢個細妹夫仲有佢個ex女婿,總之同99非血緣關係的人都係唔好,我真係頂佢唔順。

哈哈~~~你99都對幾多人不滿~~

我就只會對住老公講~~XD
頭像
whww

大飽組

文章whww » 12 8月 2013 09:29

山山 寫:唔好理啦,邊個講邊壞話 都聽左就算…
唔好介入,幫手講人壞話,小心會賴野。

嗯嗯~~~係呀~~我聽左就算~

佢地講果時,我就自己繼續食飯,睇電視,理阿囡。

我連望都費事望過去99度……
頭像
whww

大飽組

文章栗子媽媽 » 12 8月 2013 16:28

whww 寫:
嗯嗯~~~係呀~~我聽左就算~

佢地講果時,我就自己繼續食飯,睇電視,理阿囡。

我連望都費事望過去99度……

啱呀,唔好望唔好有任何表示係最好。
頭像
栗子媽媽

2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

回到 四大長老