功課、測驗、考試

分享正面,鼓勵性,觸動人心, 發人心省嘅好文章,給大家支持加油.

版主: 小魔女

Re: 功課、測驗、考試

文章栗子媽媽 » 18 10月 2016 17:43

程大嫂 寫:有時見到朋友谷 d 仔女。。。登d 小朋友慘。。。 成日喊住咁做功課。 朋友既宗旨係,寧願做 brand 1 尾, 不做 brand 2 頭。 寧願而家谷得辛苦 d. 第時升中無咁辛苦。。

知足常樂

嗯,喺隔離屋見人講一尾定二頭好,原來大部份人都係要做一尾
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章栗子媽媽 » 18 10月 2016 17:45

heffalumpiglet 寫:雙位加數 唔係掛

我仔K1時輕輕鬆鬆,happy school,K2開始多寫字,字咭有兩邊,一邊要識讀、另一邊要識寫識默,好吃力,小朋友連揸筆都未穩就要寫好多多筆劃嘅字,好心痛,但如果家長覺得小朋友應付唔到咪轉校囉,但轉第二間咪又一樣,可能會更差都唔奇,唯有妥協。 K3中文更加深,為小一舖路,一樣要識寫識讀,仲有要識講故事。 一大段文小朋友又點會識講丫,我唯有畫圖令個故事生動化,會加深小朋友嘅記憶,有助講故事。

上年小一,今年小二,其實功課量唔多每日都係4-6樣左右,一個月先有一次中、英默,其實都唔過份,但由於默嘅時間隔得遠變咗默嘅範圍太多,至於測驗同默書時間差唔多就好吃力。

Forgive, then you will be forgiven

無錯,成個風氣都係咁,根本轉校解決唔到問題,俾你逃避到幼稚園,咁小學呢,除非家財萬貫有好多資本好多出路嘅家庭,否則大多數人都係要妥協吧…
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)

叉燒飽組

文章heffalumpiglet » 19 10月 2016 00:46

栗子媽媽 寫:今年開始去小學參觀,發覺一線地區小學都迫谷 真心覺得好crazy,暫時心儀一間一尾二頭嘅,自問無本事谷到小朋友好叻,中等成績算喇

天水圍有間天主教小學都勁谷,開頭我仲諗吓不如比個仔返嚟附近讀,起碼唔需要太早出門口,好彩去聽吓家長會 。。。 佢地好刻意安排上英文堂demo,嚇c我,英文老師扮流利英文,港式口音 。。。不過妳地唔好理,我走時聽到巧多大6家長講到好似聽日即刻想比仔女入讀咁嚴重,我梗係即bye bye啦!

我仔自行入到而家間小學,因為我地有宗教分,上年&今年都係每日得少量功課,嘩,原來天水圍果間天主教小學平均每日有12-15樣功課,星期五或長假期有起碼19樣,我心諗好彩無揀,如果唔係會害咗個仔之餘又害埋自己,一陣攪到母子缺裂都似。

所以要清楚知道自己個小朋友係邊個類型再去揾適合佢嘅學校,唔谷得、半谷還是可以勁谷型係有好大分別,千其唔好聽人講邊間好就走去報,入到唔適合嘅學校祇會追得好痛苦。

Forgive, then you will be forgiven
最後由 heffalumpiglet 於 19 10月 2016 00:51 編輯,總共編輯了 3 次。
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章heffalumpiglet » 19 10月 2016 00:48

程大嫂 寫:有時見到朋友谷 d 仔女。。。登d 小朋友慘。。。 成日喊住咁做功課。 朋友既宗旨係,寧願做 brand 1 尾, 不做 brand 2 頭。 寧願而家谷得辛苦 d. 第時升中無咁辛苦。。

知足常樂

而家好多B2頭都谷得好勁,我聽到朋友講都會嚇一跳架

頭像

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章栗子媽媽 » 19 10月 2016 10:07

heffalumpiglet 寫:天水圍有間天主教小學都勁谷,開頭我仲諗吓不如比個仔返嚟附近讀,起碼唔需要太早出門口,好彩去聽吓家長會 。。。 佢地好刻意安排上英文堂demo,嚇c我,英文老師扮流利英文,港式口音 。。。不過妳地唔好理,我走時聽到巧多大6家長講到好似聽日即刻想比仔女入讀咁嚴重,我梗係即bye bye啦!

我仔自行入到而家間小學,因為我地有宗教分,上年&今年都係每日得少量功課,嘩,原來天水圍果間天主教小學平均每日有12-15樣功課,星期五或長假期有起碼19樣,我心諗好彩無揀,如果唔係會害咗個仔之餘又害埋自己,一陣攪到母子缺裂都似。

所以要清楚知道自己個小朋友係邊個類型再去揾適合佢嘅學校,唔谷得、半谷還是可以勁谷型係有好大分別,千其唔好聽人講邊間好就走去報,入到唔適合嘅學校祇會追得好痛苦。

認同,真係要親身去聽講座,接觸到校長先知到底間學校啱唔啱自己同小朋友 。
我今年已經去咗好多間本區小學同2間沙田區私校,基本上心儀嘅想了解嘅全部去哂,好大得益,因為聽完校長講嘢,真正感受到邊啲係自己心水,而唔係大家都話好嘅學校就代表一定係好。
我老公講得啱,任何事情都無最好,只有合適嘅,聽咗咁多場簡介,真心覺得如此。
最後由 栗子媽媽 於 19 10月 2016 10:12 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

文章heffalumpiglet » 19 10月 2016 10:10

栗子媽媽 寫:認同,真係要親身去聽講座,接觸到校長先知到底間學校啱唔啱自己同小朋友 。
我今年已經去咗好多間本區都2間私學,基本上心儀嘅想了解嘅全部去哂,好大得益,因為聽完校長講嘢,真正感受到邊啲係自己心水,而唔係大家都話好嘅學校就代表一定係好。
我老公講得啱,任何事情都無最好,只有合適嘅,聽咗咁多場簡介,真心覺得如此。

係架。 我本來最想我仔入舊油(舊油麻地天主教小學),但聽完校長講嘅嘢,我返去即同老公講,我放棄呢間學校喇,比更谷得起嘅小朋友去讀啦,我更加唔想個仔每晚為咗學校強迫學嘢要放5-7:00pm!

頭像

鮮蝦腐皮卷組

文章淘氣雙子座 » 23 10月 2016 14:16

因為樓下間學校系勁谷的學校,功課多到比家長投訴,是區內是有名多功課的。阿仔嗰時揀了間區內計是離家最遠的學校,相對無咁谷。阿仔學得都辛苦,無辦法了。阿仔玩心太重,唔谷得。細仔剛入讀,蜜月期,未知。
揀學校太谷又敝,完全唔谷又唔得。搵間啱他,又啱自己的學校。小朋友放學後,好多野要家長跟返,家長都辛苦。
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,898

鮮蝦腐皮卷組

文章ANDREWTSANG908 » 23 10月 2016 14:23

辛苦到爆

我從使用 Tapatalk 的 SM-N9200 發送
頭像
ANDREWTSANG908

我愛祖父母章 (1) Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1)
monster (1) Xmas1 (1) Sponsor (1)

4,188

叉燒飽組

文章淘氣雙子座 » 23 10月 2016 14:58

一到測考前,我對眼就好乾,要長對部電腦出題,好累!
~~~不要怕,不要悔~~~
頭像
淘氣雙子座

Thank you (1) Big Hug (1) blessing (1) xmas3 (1)

18,898

鮮蝦腐皮卷組

文章栗子媽媽 » 23 10月 2016 15:22

淘氣雙子座 寫:因為樓下間學校系勁谷的學校,功課多到比家長投訴,是區內是有名多功課的。阿仔嗰時揀了間區內計是離家最遠的學校,相對無咁谷。阿仔學得都辛苦,無辦法了。阿仔玩心太重,唔谷得。細仔剛入讀,蜜月期,未知。
揀學校太谷又敝,完全唔谷又唔得。搵間啱他,又啱自己的學校。小朋友放學後,好多野要家長跟返,家長都辛苦。

我仔依家k2我都已經睇緊邊啲學校啱我哋多啲
依家揀學校除咗要啱小朋友之外,都要睇吓家長可唔可以配合到
頭像
栗子媽媽

叉燒飽組

上一頁下一頁

回到 心靈加油站