珍惜緣份。。。

分享正面,鼓勵性,觸動人心, 發人心省嘅好文章,給大家支持加油.

版主: 小魔女

珍惜緣份。。。

文章heffalumpiglet » 12 5月 2016 19:41

4月尾突然有一晚諗起一個男性朋友,真係純友誼。

識咗已超過廿年,有份好工有個靚老婆,有對乖巧可愛嘅仔女,大女12歲,細仔得3歲。

天意愛弄人 。。。 4月中嘅一個晚上佢都同平時一樣去沖涼,但沖耐咗家人(老婆&個女)都無察覺到原來佢已經沖咗好耐,直至朋友父母上到佢屋企,細問之下先有人醒覺我朋友仍未由浴室出嚟。。。 發現時已心臟病發,走咗喇

1/5(日)我媽上我屋企BBQ才講比我地知有件咁嘅事,我好傷心真係好傷心,同佢老婆聯絡上知道幾時出殯。 出殯前一晚我真係唔停咁喊一諗起就喊,去到『大酒店』用一個好簡單嘅基督教儀式,但好深長,因為會播放朋友生前嘅點滴,我未停過眼淚,正因為有佢地家人、同袍分享,令我更清楚知道無識錯呢個朋友。

同袍 - 硬漢子,當晚見到好多個都為咗我朋友流下男兒淚,有人話『男人有淚不輕彈』,但我絕對相信係因為佢地個個都經歷過出生入死才更加珍惜對方。

家人 - 太太都年輕,大女P.6啱啱完咗呈分試,細仔今年9月K1,一個大好家庭突然失去經濟支柱,令我心更難過。

前日朋友生日(剛43),我大膽地同佢太太聯絡,問吓近況,希望佢地生活安好。

如果真係有『49日』,好似套韓劇咁,祇要揾到3滴真心朋友嘅眼淚可以重身,我信相佢一定贏盡。

雖然篇文字好長,但我都希望大家更珍惜家人、情人&朋友。

仍然未能釋懷。。。
最後由 heffalumpiglet 於 12 5月 2016 20:31 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 珍惜緣份。。。

文章i m not 33b » 12 5月 2016 20:29

當那一下按制,把爺爺送入火化。果一下心好痛,呢一下之後,永遠見唔到面了。。。。原來有一個距離遠過香港去美國,遠到電話打唔到,要聽唔到把聲,好似未曾存在過咁,一點點痕跡都無留下。。
永遠諗唔明點解創造萬物者要咁樣設計,點解要我地傷心。。。

從我心裡送出
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

文章blue » 12 5月 2016 20:33

人其實好脆弱,可以一秒後就唔存在。

愛要及時,活左當下,珍惜所有。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

16,019

鵝肝蝦餃組

文章heffalumpiglet » 12 5月 2016 20:37

所以頭先個post 伯伯可以送婆婆係超幸福。

朋友都無say goodbye,但距離已好遙遠,永遠無得再見。

出殯果朝我唔敢去,有風笛隊送行,我怕我企唔穩會喊死咗,一個迷人燦爛嘅笑容永留心裡。

Sent from my HTV31 using Tapatalk
最後由 heffalumpiglet 於 12 5月 2016 21:42 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章heffalumpiglet » 12 5月 2016 20:39

i m not 33b 寫:當那一下按制,把爺爺送入火化。果一下心好痛,呢一下之後,永遠見唔到面了。。。。原來有一個距離遠過香港去美國,遠到電話打唔到,要聽唔到把聲,好似未曾存在過咁,一點點痕跡都無留下。。

從我心裡送出

我都試過睇住表弟㩒制,當聽到表弟大叫:『媽:唔好望番轉頭呀! 唔好掛住我地呀!』 我當堂喊死咗

Sent from my HTV31 using Tapatalk
頭像

鮮蝦腐皮卷組

文章blue » 12 5月 2016 20:43

i m not 33b 寫:當那一下按制,把爺爺送入火化。果一下心好痛,呢一下之後,永遠見唔到面了。。。。原來有一個距離遠過香港去美國,遠到電話打唔到,要聽唔到把聲,好似未曾存在過咁,一點點痕跡都無留下。。

從我心裡送出

我爸走,我整體都算冷靜,睇住按制果下,我崩潰喊爆左。
I am what I am, simply me!
頭像
blue

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

16,019

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 12 5月 2016 20:52

往生後49日內。
係(中陰身)。
可以幫到往生者既。
係幫往生者。
多祈禱或誦經。
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

文章師太 » 12 5月 2016 20:54

blue 寫:我爸走,我整體都算冷靜,睇住按制果下,我崩潰喊爆左。

我爸走時我冇喊。
有時發覺。眼淚要流好易。
想流但流唔出好難。好痛苦。
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

文章栗子媽媽 » 12 5月 2016 21:26

各位都要保重
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

文章栗子媽媽 » 12 5月 2016 21:34

睇朋友老公個fb又有個同袍4月中走咗,朋友老公仲喺fb發起咗一個自發行動喺上星期嘅送別日去紀念呢位同袍,睇到朋友老公嘅號召時我都想喊
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

下一頁

回到 心靈加油站