紅事VS 白事

分享正面,鼓勵性,觸動人心, 發人心省嘅好文章,給大家支持加油.

版主: 小魔女

紅事VS 白事

文章blue » 08 12月 2015 12:26

最近睇到我的WA CHAT GROUPS, 感覺好深. 中國人對於紅事, 白事的反應好唔同. 紅事的GROUP, 係好熱鬧的, 信訊不停的, 而有白事果個GROUP 好似係深淵咁, 大家係沉默不語的.

對於紅事, 大家會爭相去恭喜, 婚禮前會不停關心下對方婚禮準備成點 或不停問BB幾時出生, 幾時可以探下BB等等.

對於白事, 或許除左"節哀順變", "Sorry for your loss" 之外, 我地唔知可以講咩.
或者大家都怕打騷到人, 或許大家都忌諱.
其實我覺得佢地可能好需要大家一句問候的說話. 當我咁同其他朋友講, 佢地好似覺得我迫佢地要去問候下失去親人的朋友咁樣. 聽到ED說話, 我個心唔係幾舒服.
我估, 唔熟的人唔會通知你, 佢的家人去世了. 點解聽完, 大家好似好冷漠, 連一句問候都冇.........
因為最近2年, 出席左前所未有咁多的白事儀式. 我突然覺得好感慨.
I am what I am, simply me!
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

16,019

鵝肝蝦餃組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

Re: 紅事VS 白事

文章i m not 33b » 08 12月 2015 12:34

怕講錯野吧。。。
好親既朋友會問佢有冇野幫到
我仲袋左啲卡片可以俾人

諗到呢方面,夏太可以講好多。。。
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

文章栗子媽媽 » 08 12月 2015 12:35

有d人未必係漠不關心,可能係唔識點安慰人 怕自己講錯嘢仲衰。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

文章heffalumpiglet » 08 12月 2015 12:51

其實唔知對方有幾傷心 所以較難嘗試去安慰
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

文章blue » 08 12月 2015 13:19

有人覆我,果個人父母都幾十歲,都預左啦。

聽完, 好唔舒服。
頭像
blue

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)

16,019

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 08 12月 2015 13:23

其實我心態。唉。
你地信唔信。搵親我既人。
問意見之類。白事多過紅事。我唔會講太多。因佢地親人去世。個心會好亂。我只會問。如果有乜野幫到手。唔明。就隨時搵我。但我都唔係樣樣都識。盡量啦。
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

文章師太 » 08 12月 2015 13:44

我之前講。寄左張佛被比個JM.。是寄佢媽地址。我寫得好清楚。但佢媽係樓下管理員。認得佢媽姓名。提佢拎。我上星期四寄。正常兩日收到。星期一個jm 話佢媽收到。係寄錯去7樓。人地果家好心。放去管理處。話冇呢個人 。管理員認到JM媽個姓名。封郵件應該係寄17樓的。

但問題係。郵局剪開過封郵件。左邊。再封口。封到連個1字都遮住。點解會剪開郵件。公文袋。齊口剪既。咁封口都連正確地址都遮埋?

以為係貴重野?想偷?
以為係毒品?我有寫回郵地址響後面。

我深信。可能佢爸爸保祐。可以順利去到JM媽媽手中。
我講左。如果今個星期都收唔到 。我親自拎比佢。

但入面得張佛被同個咒輪包。jm 個媽未打開。等jm番外家先處理。看看郵件內有冇少左野。

但我可以講。如果係想偷野既。一開係張佛被。仲係比往生者趕住要用既。

呢個小偷。有排黑仔。

看到嗎?藍色箭咀向下。指住既地方。遮左個1字。

相片係jm send比我。明顯比郵局既人剪開過。再封口。
圖檔
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)

燒賣組

文章師太 » 08 12月 2015 13:55

luv-em 寫:
有人覆我,果個人父母都幾十歲,都預左啦。

聽完, 好唔舒服。

另一個心態諗啦。如果往生者。年老。走時係安詳既。亦唔好難過。我爸走時。我冇喊過。或者佢走。會係對佢更好。

92歲。老人痴呆。坐輪椅。失禁。用尿片。唔認得人。只可食流質食物。住左9個月老人院。走時好快。好安詳。而家我知佢上左天界了。佢亦同我講。佢而家開心的。所以我亦冇難過。
頭像
師太

燒賣組

文章blue » 08 12月 2015 14:09

summersummer 寫:另一個心態諗啦。如果往生者。年老。走時係安詳既。亦唔好難過。我爸走時。我冇喊過。或者佢走。會係對佢更好。

92歲。老人痴呆。坐輪椅。失禁。用尿片。唔認得人。只可食流質食物。住左9個月老人院。走時好快。好安詳。而家我知佢上左天界了。佢亦同我講。佢而家開心的。所以我亦冇難過。

我只係覺得表達的方法令人聽到唔舒服.
頭像
blue

16,019

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 08 12月 2015 14:13

luv-em 寫:
我只係覺得表達的方法令人聽到唔舒服.

會既。但好多人。真係唔知講乜野。去安慰往生者既親人。
作為朋友個心係難過。但講太多。怕令往生者親人更難過。
講錯仲大鑊。
頭像
師太

燒賣組

下一頁

回到 心靈加油站