紅事VS 白事

分享正面,鼓勵性,觸動人心, 發人心省嘅好文章,給大家支持加油.

版主: 小魔女

Re: 紅事VS 白事

文章師太 » 08 12月 2015 14:15

shannnb 寫:怕講錯野吧。。。
好親既朋友會問佢有冇野幫到
我仲袋左啲卡片可以俾人

諗到呢方面,夏太可以講好多。。。

你有乜野卡片?成日要袋住比人?
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章blue » 08 12月 2015 15:00

其實有咩得體的說話可以講?
I am what I am, simply me!
頭像
blue

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

16,017

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 08 12月 2015 16:49

luv-em 寫:其實有咩得體的說話可以講?

其實好睇往生者既親人當時既心態。

少講會少錯。
最怕講錯野。

講者冇心。聽者有意就麻煩。
最後由 師太 於 08 12月 2015 18:46 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)

燒賣組

文章i m not 33b » 08 12月 2015 18:38

summersummer 寫:你有乜野卡片?成日要袋住比人?

世界聯絡人。花店。
可以知道邊度入手搞。。。
可以陪佢去搞。
反正天不怕地不怕。。。
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 08 12月 2015 18:39

shannnb 寫:世界聯絡人。花店。
可以知道邊度入手搞。。。
可以陪佢去搞。
反正天不怕地不怕。。。

都好。有需要既人。可能會有幫助。好過冇助。
頭像
師太

燒賣組

文章來一客炒麵 » 08 12月 2015 22:26

前一陣子,我都有類似經歷,阿嫲走左,老豆年紀大,所有野由我接手處理,知道既朋友,問候既唔多,感覺好冷。
頭像
來一客炒麵

first 700 members (1) Xmas1 (1)

大飽組

文章i m not 33b » 08 12月 2015 23:13

節哀
頭像
i m not 33b

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

文章blue » 09 12月 2015 10:26

早幾個月, 一位比我年長的朋友, 媽媽走左. 佢同媽媽關係好好, 好CLOSE, 所以佢好難接受.
我同佢一開始係傾WA, 之後講電話, 朋友結果喊左好耐. 佢同我講, 佢好傷心, 每個人都提佢唔好喊, BE STRONG, 但佢話佢好似個心穿左個窿. 佢控制唔到自己傷心同流眼淚, 一方面覺得好GUILTY, 另一方面又唔知可以點. 佢同我講, 喊完, 佢舒服左好多.

當然我明白, 唔係每個失去親人的人都會想同人傾訴.
不過我真係覺得佢地真係好需要一點關心, 你同佢唔熟就另計.
I am what I am, simply me!
頭像
blue

Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Blogger (1) 2013 YMCA's supporter (1)
Thank you (1) Positive Power (1) Big Hug (1) blessing (1)
xmas2 (1) Sponsor (1)

16,017

鵝肝蝦餃組

文章師太 » 09 12月 2015 10:42

我覺得。時下好多年青人。唔識珍惜父母。講一句駁十句。

我同個天講左。如果可以既話。我用五年壽命換我媽五年對腳行得好D。舒服D。
我唔知我有幾多年命。十幾年前。我發左一件。差D令我冇命既事。我已同個天講。可以既話。我用十年命。換我既健康同好好睇住兩個女成長。而家我已一把年紀喇。所以我餘下時間唔會多。我已冇所求。只希望我會睇到我媽往生先。我處理好佢既事。兩個女有人照顧。我隨時走得。
但或者未等到。我已瓜柴。
頭像
師太

燒賣組

文章師太 » 09 12月 2015 10:46

來一客炒麵 寫:前一陣子,我都有類似經歷,阿嫲走左,老豆年紀大,所有野由我接手處理,知道既朋友,問候既唔多,感覺好冷。

如果家人親戚唔多。有親人往生。係會彷徨D。

身邊識既朋友。好多既家人。
去得好突然。好快。
平時身體好好既又有。
年老既又有。
有些朋友十幾歲。
就冇左亞媽。
我自己亞媽係煩。
但我有事既時候。
佢幫我好多好多。
所以可以換既話。
幾年命換佢幾年健康。
佢都87歲有多。
餘下日子有幾多?
所以我真係冇乜所謂。
我而家都係偷生人世。
有日過日。
頭像
師太

燒賣組

上一頁

回到 心靈加油站