我就黎爆炸!

版主: 姥姥, Bella

Re: 我就黎爆炸!

文章heffalumpiglet » 17 5月 2014 10:59

我老公試過凌晨4點返工 放4,係早放工,但都辛苦尤其是係冬天,所以我每晚臨瞓前整份三文治&熱咖啡放喺真空壺,其實自己都多做少少嘢,反而少出聲時老公仲掛住屋企,我post d相上面書,佢同事&同學們見到我為佢整吓早餐,個個讚佢我老公都開心,因為我會貼張memo用自己或亞仔個名叫佢小心工作,妳以為佢唔知我緊佢咩?

可以用唔同方法去溝通,唔一定用口去鬧。
最後由 heffalumpiglet 於 17 5月 2014 18:14 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
heffalumpiglet

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) Dragonboat Festival 2013 (1)
xmas 2013 (1) 我愛祖父母章 (1) 2013 YMCA's supporter (1) super hero (1)
Thank you (1) Big Hug (1) Heartful (1) monster (1)
blessing (1) You cutie (1) xmas2 (1)

鮮蝦腐皮卷組

Share this Topic

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on Digg Digg Share on Google+ Google+

文章栗子媽媽 » 17 5月 2014 11:29

我老公都好忙,晨早7點出門口過海返工,夜晚起碼8點幾先返到屋企,有時十一二點㖭,星期六日佢就盡量放假,不過就算放假d同事都會不停打嚟問嘢~~~

佢返到屋企都係好少主動做家務,但就會幫手湊小朋友,有時我都覺得忟忟地,又要返工又要打理屋企,雖然我做pt,但都要返大半日,所以有時我心情唔好都會叫老公幫手做d家務㗎。

雖然有時會忟,不過諗深一層,老公長時間返工都係為頭家,想小朋友過d有少少質素嘅生活,想大家生活有d保障啫,頭家大家都有份經營,各司其職,努力維繫頭家,係我哋作為父母的責任°

再諗下,如果唔係為咗頭家,以老公嘅收入,佢一個人可以過得好yuppie,所以大家都有付出的,後生搵埋第日老咗都唔使咁徬徨,仙都唔仙下,好淒涼。

始終都係為頭家為將來,而且個老公咁努力去搵$,已經比起好多女人幸福好多喇,多d珍惜&體諒,多d上來茶館呻下,唔好太唔開心啦。
頭像
栗子媽媽

first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1)
2013 YMCA's supporter (1) Thank you (1) Big Hug (1) monster (1)
blessing (1) xmas4 (1)

叉燒飽組

文章師太 » 17 5月 2014 11:54

如果隻佬為頭家工作。不是去浦既。咁就大家傾下。盡量叫佢抽時間家庭樂啦。
金也空,銀也空,死後何曾在手中。
妻也空,子也空,黃泉路上不相逢。
田也空,地也空,換過多少主人翁。
名也空,利也空,轉眼荒郊土一封。
頭像
師太

first 700 members (1) 1st anniversary (1) xmas 2013 (1) Thank you (1)
Positive Power (1) Big Hug (1) monster (1) blessing (1)
You cutie (1) xmas3 (1)

燒賣組

文章i m not 33b » 17 5月 2014 13:02

起碼佢去工作,為左頭家。
我會覺得同佢傾下,小朋友需要爸爸,而爸爸都需要適當休息。休息係為走更遠既路。

同埋佢會唔會有啲你唔知既金錢壓力?
頭像
i m not 33b

first 100 members (1) first 350 members (1) first 700 members (1) 1st anniversary (1)
Dragonboat Festival 2013 (1) xmas 2013 (1) Thank you (1) Big Hug (1)
blessing (1) big spender (1) xmas2 (1)

25,148

鵝肝蝦餃組

上一頁

回到 感情生活